...

Jeoloji Mühendisliği Bölümü

Feyzioğlu Konağı’nı Etkileyen Şev Duraysızlığının İncelenmesi ve İyileştirilmesini Kapsayan Proje, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri Tarafından Gerçekleştiriliyor…
02/10/2020

Kayseri ili Talas ilçesi sınırları içerisinde yer alan, tarihi öneme sahip olan Feyzioğlu Konağı önündeki yamaçta; 2020 yılı Nisan ayı içerisinde meydana gelen kaya düşmesi, konak bahçe duvarının bir bölümünün yıkılmasına ve konak binasının yapısal anlamda güvenliğini tehdit eden bir durumun oluşmasına neden olmuştur.

Söz konusu konağın önündeki yamaçta kaya şev duraylılığının değerlendirilmesine ve iyileştirmesine yönelik proje, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri tarafından gerçekleştirilmektedir. Söz konusu proje kapsamında, rezistivite, sismik, jeoradar ve arazide gerçekleştirilen jeolojik çalışmalarla konağın üzerinde yer aldığı jeolojik yapı modellenecektir. Bununla birlikte, laboratuvar çalışmaları ile duraysızlığın meydana geldiği kaya kütlesinin jeomekanik özellikleri ortaya konacak, süreksizlik hat etütlerinden elde edilecek veriler yardımıyla gerçekleştirilecek kinematik analizlerle duraysızlık modeli ortaya konacaktır. Projenin son aşamasında duraysızlığın önlenmesine ve tarihi öneme sahip Feyzioğlu Konağı’nın duraylılık açısından güvenliğinin sağlanmasına yönelik iyileştirme projesi geliştirilecektir.

Proje süresi 2 ay olup, Kasım ayı içerisinde tamamlanması planlanmaktadır.

HABERLER